Linoleum bord

LINOLEUM

Linoleum er et fantastisk naturprodukt, med unikke egenskaber, der gør det meget behageligt at arbejde ved – samtidig er det værd at bemærke, at det er antistatisk og antibakteriel.

Vi producerer linoleumsbordplader på vores egen bordpladefabrik i Tvis.

LINOLEUM

EGENSKABER FOR LINOLEUM

Linoleum er et materiale fremstillet af linolie, harpiks, kalk og kork-, sten- og træmel. Lagt på bomuldsstof.
Linoleum giver overflader en fascinerende mat og fløjlsagtig finish med enestående brugsegenskaber. Linoleum er i det store hele modstandsdygtigt mod snavs og er nemt at rengøre med et mildt, ikke-slibende rengøringsmiddel. Linoleum er naturligt antistatisk. Det afviser støvpartikler og modvirker tydeligt støvaflejringer. En anden stor fordel ved en bordplade i Linoleum er, at den er antibakteriel. Linoleum består af naturlige ingredienser, der tilpasser sig rumtemperaturen. Det gør ganske enkelt materialet behageligt at røre ved. Det er et punktelastisk materiale med en overflade, der virker fast, men samtidig er behageligt blød. 
Linoleum får relativt let små ridser, men disse er ud over en naturlig patina på linoleum også delvist selvreparerende. Linoleum er et slidstærkt materiale, som er gennemfarvet der ofte anvendes på tankstationer og lign. steder. Linoleum tåler op til 60 grader. 
Den findes i dag 5 fabrikker i hele verden, som fremstiller Linoleum og 3 ”mærker”: Forbo, Armstrong og Tarkett. Linoleum anvendes til møbler, gulve, receptionsskanker, skiveborde og spiseborde.
Daglig vedligeholdelse af linoleums overflader foretages med en fugtig fnugfri klud og evt. et rengøringsmiddel med en neutral pH-værdi. Da Linoleum er et natur produkt skal det vedligeholdes to gange om året skal overfladen behandles med linoleumspleje, for at opretholde en modstandsdygtig overflade, og for at hindre udtørring af linoleumen. 
Linoleum lagerføres i sort.

En linoleumbordplade kan påvirkes i begrænset omfang af det miljø, den befinder sig i. Dvs. at den kan udvidde sig i bredde (op til 0,02%) og længde (op til 0,01%), ved høj luft fugtighed i rummet og trækker sig sammen, ved lav luftfugtighed i rummet. Dette svarer til +/- 0,5 mm i bredde på en bordplade, der er 620 mm bred. Disse bevægelser er ikke noget problem da elementerne, som bordpladen ligger på påvirkes / arbejder på samme måde.

Den relative luftfugtighed indendørs bør ligge i området 45-65% og mellem 17–25 grader. Om vinteren, hvor udetemperaturen er lav, indeholder luften mindre vand, og den relative luftfugtighed indendørs vil typisk ligge i den lave ende af området, mens den om sommeren og efteråret vil ligge i den høje ende. Kun i kolde perioder vil man opleve gener som følge af lav luftfugtighed, mens man oftere har problemer, når den er for høj. Hvis du har dug på indersiden af dine vinduer, er det tegn på for høj luftfugtighed.

VIDSTE DU AT?

Linoleum blev opfundet af englænderen Frederick Edward Walton født i 1834, som forsøgte at udvikle regntøj til de engelske fiskere. Han fik patent på sin linoleumsformel i 1860.

Linoleum fremstilles ved at Linolien koges og oxyderes (iltes) og blandes med harpiks til en gummiagtig masse. Denne masse kaldes linoleumscement. Denne grundmasse æltes til pølser (kaldes også for “elefantfødder”). Linoleumscementen modnes (efteroxydere) i ca. 3 uger og blandes derefter med fyldstoffer og farvestoffer. Herved fremkommer linoleumsmassen.
Linoleumsmassen opkradses til granulat, der ved hjælp af varme og tryk påføres (kalandreres) jutevævet. Den kalandrerede linoleum føres til  kæmpe modningskamre, hvor det hænger i baner på 30 meter i ca. 3 uger. Det er ved denne ophængning, at “hængefolden” fremkommer.

SE OGSÅ ANDRE TYPER BORDPLADER

SE BORDPLADER